- In november 2020 opende de Nederlandse chef-kok Schilo van Coevorden een restaurant in Dubai.
- Het restaurant heet Taiko Dubai en is gerelateerd aan Taiko Amsterdam, dat in het Conservatorium Hotel gehuisvest is.
- Het Dubaise menu is niet te vergelijken met dat uit Amsterdam, ik laat je zien waarom.
In Dubai kan alles, zelfs als het eigenlijk niet zou moeten kunnen. Daarom is het prima mogelijk om in een Egyptisch getint hotel een Asian fusion-restaurant van een Nederlander te vinden.
Dan hebben we het niet over zomaar iemand, maar over chef-kok voor de sterren Schilo van Coevorden, die naam maakte met onder andere de zaak Taiko Amsterdam in het Conservatorium Hotel.
De verwachtingen waren dus hoog, zeker omdat Van Coevorden zelf zegt dat hij voor alle gerechten er een schepje bovenop heeft gedaan. “In Dubai moeten ze niets hebben van de beste gerechten die we in Nederland serveren, veel te saai,” aldus de chef-kok.
Ik ging kijken of dat waar is en neem je mee door het eetavontuur dat ik in Dubai voorgeschoteld kreeg, inclusief buitensporige cocktails.
Taiko Dubai – een eetavontuur
Taiko Dubai – een eetavontuur
-
Taiko Dubai bevindt zich in een Egyptisch getint hotel, Sofitel Dubai The Obelisk. Bij binnenkomst word je begroet door een gigantische gouden valk met een spanwijdte van 9 meter.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Twee verdiepingen boven de lobby stap je een heel andere wereld binnen: Taiko Dubai. Buiten beeld staat de Japanse drum waarop de naam van het restaurant is geïnspireerd: een Taiko.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Bij binnenkomst word je eerst begeleid naar de bar. Het is gelijk het eerste wow-moment van de avond. Prachtig vormgegeven, maar intiem tegelijk. Een welkome afwisseling van al het goud en marmer dat in de rest van Dubai de boventoon voert.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Het kan in Dubai, maar is nog lang niet de standaard: een bar waar het alcohol rijkelijk vloeit. Hier worden de beste cocktails voor je klaargemaakt. Ook is er keuze uit verschillende wijnen, whisky’s en natuurlijk sake.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Op aanraden van de barman kreeg ik deze cocktail voorgeschoteld op basis van whisky: de Osaka Winter. En ik kan je één ding vertellen: er werd niet bezuinigd op de whisky. Het was een stevige alcoholische jongen. Een goed begin.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Na het welkomstdrankje werden we begeleid naar de eetzaal die even mooi ingericht was. Het is duidelijk te zien dat chef-kok Schilo van Coevorden zijn best heeft gedaan om de zogenoemde “ziel” in het restaurant te brengen.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Het restaurant is niet alleen op Azië geïnspireerd, Van Coevorden zegt dat het een mix van alles is, maar dan op zijn manier. Je zult dus invloeden van zowel Dubai, maar ook alle buurlanden en natuurlijk Japan tegenkomen in het interieur, maar ook op de menukaart.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Zoals elk goed restaurant betaamt, is er een grote keuze uit wijnen en andere dranken. Prachtig uitgestald in deze glazen wand.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
In het restaurant bevindt zich niet alleen een bar voor de dranken, ook worden de desserts achter een eigen bar klaargemaakt.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
De hoofdgerechten komen achter deze bar vandaan. Dit is een van de dromen die Van Coevorden kon verwezenlijken en is een directe inspiratie uit Japan. Daar zijn veel restaurants waar je aan een soortgelijke bar plaatsneemt en de chef je het vers bereide eten direct geeft. Je bent daar overgelaten aan de wil van de kok, iets wat bij Taiko Dubai niet het geval is. Daar mag je gewoon zelf kiezen wat je wilt eten.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Eenmaal aan tafel wordt het eerste voorgerecht voorgeschoteld: meloen. Maar het zijn natuurlijk niet zomaar drie blokjes meloen, ze zijn geïnjecteerd met drie verschillende smaken: kimchi, shiso shoyu/sesamolie en wasabi.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Taiko Dubai werkt volgens het concept ‘shared dining’. Je krijgt dus niet allemaal een eigen gerecht voor je neus, maar er worden grote porties gebracht die je dient te delen met de anderen die ook aan tafel zitten, hoe moeilijk dat af en toe ook kan zijn.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
De drankjes, in dit geval een speciale cocktail op basis van yuzu en gin, de Honshu, zijn gelukkig wel voor jezelf en worden allemaal op een unieke manier gepresenteerd. In een miniflesje in een kleine bak ijs bijvoorbeeld.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
De tweede gang is vergelijkbaar met het stokbroodje kruidenboter dat we graag in Nederland bestellen. Alleen hier gaat alles net even iets luxer. Er is salade van witte rammanas, groentewraps met asperges en enoki-paddenstoelen (een favoriet van bezoekers van Taiko Amsterdam), plus kroepoek gemaakt van shiitake en zeewier. Op de achtergrond zie je twee verschillende soorten hummus die gemaakt zijn van zwarte knoflook met sesam en sojaboontjes.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Na twee voorgerechten is het tijd voor de derde gang. Nog meer voorgerechten, maar nu begint het wat meer body te krijgen. We zien wat zwaardere smaken en vlees en vis verschijnen.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
De tataki van zalm (kort boven een vlam gegaard, vandaar het randje) is gepresenteerd als lotusbloem en is afgewerkt met wasabi-sorbet en ponzu.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Hier zie je goed hoe chef Van Coevoorden lokale producten in het menu verwerkt. De vis die hier gebruikt wordt, is de hamachi (geelvinmakreel). Dat klinkt heel oosters, maar wordt in Dubai gekweekt.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Als je nog nooit wagyuvlees, het speciale en vooral vette vlees van het Japanse wagyu-rund, hebt gegeten, dan ben je bij Taiko Dubai aan het juiste adres. Het is een van Van Coevordens favoriete producten om mee te werken. Dat zie je terug in bijvoorbeeld deze carpaccio van wagyu.
Goed om te weten dat Van Coevorden alleen het echte wagyu-vlees gebruikt dat uit Japan komt. Er komt bij hem geen Australische of Amerikaanse variant binnen.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Natuurlijk mag sushi niet ontbreken in een restaurant dat inspiratie uit het Verre Oosten haalt. Maar ook dit wordt weer op een eigen manier gedaan. Links onder in beeld zie je nigiri’s met, hoe kan het ook anders, wagyu-rund. Daarnaast met gegrilde tonijn.
Bovenin ligt een proeverij van tonijnsashimi: akami, chu-toro en o-toro. Dit is gesneden uit 1 vis, maar uit verschillende delen. Het grootste verschil is het vetpercentage. De smaak is niet zozeer anders; het is vooral een andere ervaring in je mond.
Rechts ligt de neggi toro makirol, ook van tonijn.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
We zijn inmiddels al lekker op weg, maar nog steeds niet aan het hoofdgerecht toe. Eerst nog wat andere voorafjes. Had ik al gezegd dat ze in Dubai van grote porties en veel eten houden?
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Op de tafel voor ons dit keer gyoza’s (oftewel dumplings), maar dan gevuld met lokale producten. Denk hierbij aan Arabische lam met Arabische chili en lokale garnalen met kimchi en chili-olie.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Oesters mogen ook niet ontbreken. Bij Taiko Dubai krijg je ze met een oosterse twist, gefrituurd in tempura en gedrenkt in sesamsaus.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Na de sushi is het tijd voor de echte hoofdgerechten. Stoofvlees, gegrilde vis, lam en garnalen. De mooiste producten worden uit de keuken getoverd.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
De stoof heeft een dag lang op het vuur gestaan en is gemaakt van het ribstuk van een wagyu-rund. Dat zie je niet alleen aan het bot dat in de stoof zit, maar komt vooral terug in het mondgevoel. Een hapje van het vlees vult de mond met een heerlijke vettigheid. De saus waarin gestoofd werd, is ingedikt en over het vlees gegoten.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Een van de favorieten van de kaart is de kabeljauw met die is afgelakt met een misomarinade, oftewel de Miso Black Cod. Om een verbintenis te maken met Dubai wordt deze geserveerd op een blad appeltabak en is hij voorzien van langzaam gegaarde blokjes aubergine, die overigens meer naar buikspek smaken dan naar aubergine.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Ook de toetjes moeten gedeeld worden, en zijn allemaal even speciaal. De typisch Chinese gelukskat, ook wel Meneki Neko genoemd, stond eerder rechtop op een laagje chocoladeschuim. Daar werd warme matcha-chocolade overheen gegoten waardoor het wegsmolt en de kat met zijn gezicht in de chocolade viel. Natuurlijk krijg je ook de gebruikelijke gelukskoekjes geserveerd.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
Het meest opvallende aan de desserts was toch wel deze schaal met kleine karpers die zwemmen in hun eigen vijvertje.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider
-
De karpers zijn gevormd uit mango en liggen in een laagje gelei waarop druppels mango verspreid zijn. Het was even lekker als mooi en tevens een prachtige afsluiter voor het avontuur dat Taiko Dubai ons voorschotelde.
Foto: Dennis Wilman/Business Insider